MOTION CAPTURE
Motion Capture inspelningarna gjordes på KTH av Simon Alexanderson och Esther Ericsson med professionella dansare och hobby dansare, 2021.
Simon Alexanderson förbereder en Mocap inspelning. Motion Capture, även kallat "mocap", är en metod för att fånga rörelser digitalt som sedan kan överföras till en 3D-karaktär, ex. en 3D-skannad docka.
Mocap inspelning med Lizette Rönnqvist & Nils Nygårdh från Chicago Swing Dance Studio.
Hur funkar AI-genererad dans?
AI, alltså Artificiell Intelligens, är ett begrepp som ofta för tankarna till robotar eller andra typer av system som ska bete sig som en människa. Forskare använder ofta ”maskininlärning” istället för AI. Detta betyder att en dator lär sig se och skapa mönster från att ha analyserat stora mängder information.
I vårt fall har vi spelat in en stor mängd dansrörelser till musik. I datorn blir danserna till sekvenser av poser utfört av ett digitalt ”skelett” (som kan ges olika gestalter). Vi har sedan gett datorn följande problem i uppgift:
- Om man har sett en sekvens av 10 poser, hur kommer då den 11:e posen se ut?
Genom att visa datorn massvis med sekvenser av 11 poser, kan den lära sig ge en bra gissning på uppgiften. För att göra det använder den information om rörelse och musik tillsammans.
När vi vill skapa en dans till ny musik börjar vi från 10 stillastående poser, och sedan låter vi datorn föreslå den 11:e posen, och sedan den 12:e och 13:e och så vidare.
Tekniken utvecklas av företaget Motorica som kommer från forskning på KTH
dans & Musik
Charleston, Jazz & Tapdance
Dansare: Lizette Rönnqvist & Nils Nygårdh
Koreografi: Fatima Teffahi
Musik: Stockholm Swing All Stars + One man Dance
Popping, Krumping & HipHop
Dansare: Mario Perez Amigo
Koreografi: Mario Perez Amigo
Musik: Mario Perez Amigo
AI dans
Dansare: AI
Koreografi: Moglow
Deep Learning, från KTH, TMH, Tal Musik och Hörsel.
Musik: “Quel Idiot” av Rouge Gorge
Nio dockor från Scenkonstmuseets arkiv, Marionettteatern, dockanimerade operan “Love & War”, och dockfilmen “Rut” 3D-skannades med fotogrammetriteknik.
nio dockor
3D-SKANNING-FOTOGRAMMETRI
Fotogrammetri är en teknik som kan användas för att skapa 3D-modeller av fysiska objekt och miljöer med fotografiska bilder.
Studio set-up för Fotogrammetri. Docka “Ballerina” av dockmakaren Gunnar Rönnlund, Sverige, Scenkonstmuseet. Foto: Malin Karlsson
Från fotografier till 3D-modell. Foto: Malin Karlsson
Från fotogrammetri till riggad 3D-modell av dockan Mefistofeles. Dockmakare: Harro Siegel, Tyskland, 1930-1950-talet, Scenkonstmuseet.
Bild1: Dockor från den animerade dock Operan Love & War. Bild2: Dockan “Bruden” av Dockmakare Lisa Björkström.
Fotogrammetri set-up med karaktär placerad på en snurrande platta. För att skapa en bra 3D-modell behövs ca 200 bilder tagna med jämn belysning runt hela objektet.
Docka från den animerade dock Operan Love & War.
VISNING
Åtta Sjusovande dansare i loopade animationer med fem projektorer visades på Scenkonstmuseet, december 2021.

Sjusovarnas Dans var en del av KTH:s forskningsprojekt Digital Bodies och NAVET Veckan 2021.
tack!
Mario Perez Amigo, Lizette Rönnqvist, Nils Nygårdh, Fatima Teffahi, Lisa Björkström, Kristina Abelli Elander, Fredrik Emilson, Åsa Andersson Broms, Martin Christensen, Andreas Hammar, TMH, Joakim Gustafsson, Jonas Beskow, Stockholm Swing All Stars, Rouge Gorge, Moglow, Scenkonstmuseet, Marionetteatern, Love and War, Chicago Swing Dance Studio och alla “casual dance” dansare som delat med sig av sina coola moves!